august

24

Pratemøte med presentasjon av Delta Fredriksten

Første møte i høstprogrammet ble innledet av presidenten hvor han informerte om de siste sakene styret har behandlet. Deretter ble det nye høstprogrammet gjennomgått, som er fullt av spennende foredrag, hyggelige turer og interessante bedriftsbesøk.

Presidenten

Presidenten innleder møtet

Treminutter ble holdt av Turid Østenvig. Tema var en bok med tittel ”Riktig Rektor?” av Morten Melhus, som tar for seg den norske skole og dens utfordringer med tanke på lederskap. Det er en modig bok for lærere, foreldre og rektorer. 11 fremragende skoler er brukt som eksempler (positive) i boken, om rektorer og hva som fungerer bra. En av konklusjonene i boken er at enhver skole er og må behandles som en kunnskapsbedrift. Turid fortalte engasjert om at Horten og Borge VGS er brukt som eksempler på skoler som har hatt problemer, hvor rektorene har klart å snu dem til meget gode skoler. Rektorskolen ble nevnt som et virkemiddel for å utdanne rektorer til dyktige ledere. Treminutteren genererte mange spørsmål, bl.a. om boken har detaljerte eksempler på gode rektorer. Det var ikke tvil om at den hadde det.  Turid leste høyt fra boken, før hun avsluttet med å kommentere hva som skjer politisk, ga et godt eksempel fra skoleverden og besvarte spørsmål om rektorutdanning, samt hvor man står i forhold til norsk og nynorsk. Helt til slutt siterte hun Nansen: ”Det er de unge som skal skape fremtiden og gjøre verden til et bedre sted å leve i”.

IMG_0083

Turid holder treminutter om rektorer og norsk skole

Etter Turid presenterte Svein Ivar prosjektet Delta Fredriksten, basert på en presentasjon fra midt-veismøte for presidentene i hans periode. Utgangspunktet for Delta Fredriksten er Tusenårsstedet i Østfold, slik som i fjor hvor 3500 elever som gjennomførte opplegget.
I år forventer man seg 320 – 350 besøkende elver per dag. Det vil bli tre hovedgrupper (aktivitetsløype, historisk teater og musikk), hvor HRK kommer inn i gruppe B under aktivitetsløypen. Denne er lik som i fjor med fire poster, som fokuserer på Festningens historie med læringseffekt i skolefag som bl.a. matematikk, fysikk og geografi. De fire postene er Place d’Armes, Overkongen, Nedre Tenalje og Huth. Disse postene ble gjennomgått, og morsomme eksempler om elevens erfaringer ble gitt. Avslutningen på hele arrangementet blir gamle uniformer og ikke minst kanoner med smell i. Elvene synes alltid det er morsomt med fyrverkeri og lar seg fascinere.

Svein Ivar gikk også gjennom organiseringen. Plansjer ble delt ut som beskrev vaktbemanningen mellom Fredriksten Rotary klubb, vår klubb og de tilhørende Innerwheel klubbene. Vår klubb bemanner 72 av vaktene. Ellers bidrar HRK på andre måter også. Bjørnar Nyborg er prosjektleder og Arild Stang har de tidligere år tatt flotte bilder, som han har lovt å gjøre i år også. Svein Ivar påpekte at man må møte i god tid, og at man må melde fra om man ikke kan stille opp. Gjennomgang blir den 26. august, kl. 10 – 12, eller kl. 14 – 16.

Avslutningsvis oppsummerte Svein Ivar hva prosjektet Delta Fredriksten gir. Unge og gamle møtes, hvor de unge opplever en positiv ”mild autoritet”. Viktig er også at rotarianere og innerwheelere møtes, og at det er et sosialt arrangement. Pengene HRK tjener inn går i stor grad ut igjen til eksterne prosjekter, eksempelvis fra tidligere er skilt-prosjektet og nødhjelp til Haiti. Svein Ivar påpekte også den flotte og viktige innsatsen pensjonistene gjør ved å stille opp. Unge spreke pensjonister som stiller og er engasjerte er svært viktige.

Etter presentasjonen ble det tid til noen spørsmål, som Bjørnar var med på å besvare. Det var blant annet spørsmål rundt lederskapet hos elever som er gruppeansvarlig, hvem som setter opp utstyret og slitasje på utstyret underveis i arrangementet. Videre ble det fremhevet at man under arrangementet også er representanter for byen Halden. Det er kvaliteten på gjennomføringen som har gjort at arrangementet er der det er i dag.

Presidenten avsluttet et hyggelig møte med å takke for glitrende presentasjoner og å minne om kaffemøte neste mandag.

RSS Feed

« Pratemøte 16. aug. | Mandag 30. aug. »