november

15

Bedriftsbesøk ved Stangeskovene Tistedal

Referat v/ John Ljøner Andersen.

Rundt 20 av oss fikk gleden av å være med på bedriftsbesøk på Stangeskovene Tistedal hvor brukssjef Terje Kristiansen var vår omviser og foredragsholder. Vi ble først vist rundt i det store og flotte butikklokalet. Bedriften presenterer sitt utvalg på nettet slik: I nytt trelast- og byggevareutsalg tilbyr vi foruten egenprodusert trelast, alt fra grunnmursprodukter, jern, taksten, dører og vinduer til verktøy og arbeidsklær m.m.

Vi fikk en meget interessant innføring i hvordan bedriften tenkte strategisk for å kunne lykkes i dagens konkurransesituasjon hvor bl.a. kvalitet, service, produktutvikling og presentasjon av varene sto i høysetet. En spennende detalj: Alle prislapper på reoler og hyller var datastyrt. Det ble lagt vekt på at bedriften på byggevaresiden ikke var kjedetilknyttet.

Etter runden i butikklokalet fikk vi i et møterom/bedriftskantinen en fin innføring i bedriftens historie og dagens virksomhet. Under presentasjonen fikk vi servert kaffe/kringle, og medlemmene stilte en rekke spørsmål underveis. Som avslutningen på møtet takket visepresidenten for at vi ble tatt imot på en så fin måte og overleverte den tradisjonelle gaven til brukssjef Terje Kristiansen. Konklusjon: Et svært vellykket bedriftsbesøk.

Aktieselskabet Stangeskovene stiftet 1899 
(tekst og bilder hentet fra nettsidene til Stangeskovene AS)

Nils Anker Stang

Nils Anker Stang - grunnlegger av Aktieselskapet Stangeskovene

Historien starter langs elva Tista i Halden-vassdraget, og den starter allerede på 1600-tallet – kanskje før. I århundrer har familien Stang vært knyttet til skogbruk og trelasthandel i Haldenvass-draget.
   Men det var først i 1899, at Stang-familiens mangfoldige virksomhet ble samlet i et selskap, og det var Niels Anker Stang som stod bak.
   Da han var 67 år skrev han et brev til sin eldste svigersønn, dr. Johan Schweigaard.
   Niels Anker Stang hadde et langsiktig perspektiv på sin virksomhet. Svigersønnene fulgte opp driftsmodeller som sikret utvikling av en sterk og lønnsom bedrift. I bunnen lå to grunnpilarer – en langsiktig skogpolitikk og en langsiktig personalpolitikk. 
   Senere slektsledd og ledere i selskabet har ført arven videre. Selv i perioder med økt konkurranse og sterkt vekslende tilgang på skurtømmer, har bedriften holdt fast ved sin langsiktige forretningside:      Stangeskovene er en leverandør av kvalitetsvirke tilpasset markedets behov.

Stangeskovene AS driver i dag skogbruk, eiendoms- og utmarksforvaltning, sagbruk, høvleri og salg av byggevarer. Samlet omsetning i 2009 for Stangeskovene (konsern) var 313 mill. kr. Selskapet har 3 heleide og 2 deleide byggevareutsalg, og salg av byggevarer og trelast fra disse representerer hoveddelen av den samlede omsetningen. Bedriftens skogeiendommer utgjør ca 215 km² (215 000 dekar). Hovedkontoret ligger ved Vikodden Bruk i Aurskog-Høland kommune – se bilde under.

underside32

RSS Feed

« Årsmøte | Årets bøker »