mai

9

Møte i Solbergtårnet

Referat fra møtet på Solbergtårnet 9. mai 2011 v/John Ljøner Andersen

Forsamlingen får historie fra de siste 10.000 år

Forsamlingen får historie fra de siste 10.000 år

Imponerende mange medlemmer og ledsagere møtte opp for omvisning på det 30 meter høye Solbergtårnet og området rundt på den vakre vårkvelden. Ved frammøtet var allerede Rotaryklubbene Skjeberg og Sarpsborg i gang med omvisning. Som avtalt ble det vår tur kl. 19.25. Torkil Aschehoug ble gratulert med sin fødselsdag 10.5.

Olle Axell og Pål Scott Hagen må få sin gratulasjon på kommende “kaffemøte”. Ole blir 55 år og Pål blir 50 år i denne uka.

Det var Lars Ole Klavestad som var vår kyndige omviser. Han er landskapsarkitekt og ansatt i Østfold fylkeskommune ved kulturminnevernet. Hans oppgaver i fylkeskommunen er å ivareta kulturlandskapet og kulturmiljøer i overordnede og større plansaker.

Klavestad ga innledningsvis en orientering om den lange prosessen som ledet til etableringen av Solbergtårnet. Prosjektet ble initiert av Østfold fylkeskommune i samarbeid med Statens vegvesen i forbindelse med at E6 skulle utvides til fire felt. I tillegg ble de to kommunene Sarpsborg og Fredrikstad med på prosjektet. Ved bygging av tårnet ble det lagt sterk vekt på universell utforming, med blant annet heis til toppen av tårnet. Totalkostnadene ble ca. 46. mill kr.

Vi beveget oss så langs den flotte 100 meter lange rampen med en rekke forskjellige ikoner freset ut i en stålvegg. Her fikk vi se ”tidsbilder” av hva befolkningen i området holdt på med fra landskapet steg opp over havets nivå etter siste istid fram til dagens tid med bl.a. all elektronikk.

Utsikten fra toppen av tårnet ga oss et flott utsyn over denne delen av Østfoldlandskapet samt et inntrykk av hvordan fornminnene fordeler i landskapet seg gjennom veiledende opplysningstavler langs vinduene i tårnet. Innen en radius på omtrent en mil ligger kulturminnene som perler på en snor.

Omvisningen ble avsluttet på toppen av tårnet, og Klavestad ble behørig takket for din fine omvisning.

Etter dette kunne den enkelte se seg om på egenhånd, bl.a. studere de flotte informasjonstavlene med store bilder fra kulturminner i Østfold som står rundt tårnet på bakkeplan. Tavlene er bl.a. satt opp for å inspirere til å besøk og oppleve kulturskattene der de er.

På fylkeskommunens hjemmeside heter det bl.a: Solbergtårnet har som ett av tre norske prosjekter fått plass i prestisjeboka “Contemporary Landscape Architecture” – et verk som legger vekt på vellykket, nyskapende sammenheng mellom landskap og arkitektur verden over.

RSS Feed

« Mandag 2. mai | Kaffemøte »