mars

4

Mandag 24. februar. Østfoldmuseene

Presidenten ønsket velkommen til 23 medlemmer, én ledsager og kveldens foredragsholder. Ukens bursdags hilsninger gikk til Svein Ivar Hansen og Torfinn Torp.

John Solberg om kløverenger 1814  (Foto: Torfinn Moen)

John Solberg om kløverenger 1814 (Foto: Torfinn Moen)

Utsnitt fra forsamlingen  (Foto: Torfinn Moen)

Utsnitt fra forsamlingen (Foto: Torfinn Moen)

Gunn Mona Ekornes om Østfoldmuseene  (Foto: Torfinn Moen)

Gunn Mona Ekornes om Østfoldmuseene (Foto: Torfinn Moen)

Takk ble gitt til møtevertsgruppen. Invitasjon til 80 års jubileet gikk rundt for påtegning.

John Solberg holdt kveldens 3-minutter og som  dreiet seg hvordan kua hadde det i 1814 altså for 200 år siden. Blomsterenga var kuas matfat på den tiden. En blomstereng kan innholde opptil 140 arter som må slåes midtsommer for så å beites for at det over år skal kunne dannes det vi forstår med en blomstereng. Kua ble altså sluppet på beite på den nyslåtte enga etter hersing for å spise seg opp til vinteren. Det var ofte dårlig med mat utover vinteren. Det ble fortalt at tørrstoff innholdet på ei eng i dag er omtrent det dobbelte av hva den var for 200 år siden og at forbruket av melk per innbygger er i dag omtrent det halve av hva det var den gang grunnloven ble til.

Kveldens foredragsholder var Gun Mona Ekornes, direktør ved Østfoldmuseene. Østfold museene ble konsolidert som en enhet 01.01.2010 og har således ingen lang historie. Det oppstod ut i fra en nasjonal museums reform hvor departementet ønsket en juridisk binding mellom museene som endte i det konsoliderte Østfoldmuseet i 2006 og som senere ble til en stiftelse. Det enkelte museum har fortsatt eieransvar for bygninger og samlinger, men Stiftelsen Østfoldmuseet har arbeidsgiveransvar, økonomisk ansvar og disposisjonsrett for samlinger og bygninger.

Funksjoner som dekkes av stiftelsen er dokumentasjon, bevaring, formidling og forskning.

Det var totalt 83000 besøkende på museene i Østfold i 2013 som var en liten nedgang mot tidligere år. Alle de større byene i Østfold har museer som inngår i stiftelsen. Sarpsborg med sitt Borgarsyssel, som for øvrig er et fylkesmuseum, det er Fredrikstad museum med bla. Elingaard Herregård, Moss har det eneste helårs åpne museum hvor industri og mølle virksomhet er viet stor plass og selvfølgelig Haldens Historiske Samlinger som er en juvel i fylkets museums sammenheng.

Samlingene i Halden omfatter Festningsmuseet, Rød Herregård, Fredriksh.Teater,  Kulissemagasinet, Industrimuseum i Tistedal og Berg Bygdetun.

Presidenten takket etterpå for et fengende foredrag og åpnet for noen spørsmål.

Vi lærte at alle historiske funn, rester avbygninger osv som er eldre enn fra før reformasjonen, dvs 1536 er statens eiendom. Generelt ønsker museene seg gamle ting, men også nåtid og skal samles og dokumenteres.

En enkel gave ble overrakt foredragsholderen og presidenten avsluttet med en fornøyelig opplesning av Arild Nyquists ”Fatteren elska rødvin”

Ref.: Torfinn Torp

RSS Feed

« Mandag 3. mars: Etikk | 10. mars – Kaffemøte »