mai

29

26. mai – foredrag om Syria

Presidenten ønsket velkommen til 26 medlemmer og mange ledsagere. Johan Gabriel Gabrielsen har bursdag denne uken. Påmeldingslisten til sommeravslutningen på Herregårdskafeen ble sendt rundt på bordene. Det var ingen 3-minutter i dag.

Foredragsholder Hilde Henriksen (foto: Lars Erik Hermansen)

Foredragsholder Hilde Henriksen Waage (foto: Lars Erik Hermansen)

Kveldens foredragsholder, Hilde Henriksen Waage er et kjent ansikt fra media. Hun har tidligere studert og bodd i Halden, og takket for invitasjonen til å komme tilbake igjen.
Foredragsholderen trakk et historisk perspektiv, og nevnte at Syria er en av verdens aller eldste sivilisasjoner. Syria har mange etniske minoriteter, ca 11% Allawiter, ca 70% Sunnimuslimer, ca 15% ulike kristne grupper og ca 4% andre. Syria har vært igjennom det desidert verste blodbadet i nyere tid.
Historien til det osmanske riket, som Syria er en del av, må ses i forbindelse med første verdenskrig. Syria var på Tysklands side, og tapte krigen. De allierte delte riket seg i mellom, mye etter linjene fra Afrika. Syria ble fransk frem til 1946 da de trakk seg ut, og Syria ble eget land. Landet ble stående igjen med mange utfordringer når det gjaldt oppbyggingen av staten Syria, og hadde 21 militærkupp i løpet av de første 20 år som egen stat. Sosialt forhold var bra, økonomien fremgangsrik, men politisk kaotisk.

Forklaring om konflikten i Syria (foto: Lars Erik Hermansen)

Forklaring om konflikten i Syria (foto: Lars Erik Hermansen)

De mest fremtredende meningsytringer var delt mellom Muslimsk brorskap (borgerlig) og Baathpartiet (sosialistisk). Baathpartiet hadde forbindelser med Sovjetunionen hvor Syria tilbød dem våpen. Halez Al-Assad bygde seg opp i Baathpartiet gjennom utdanning i flyvåpenet. Allawitene fikk høyere stillinger i staten.

Stormaktene og Syria (foto: Lars Erik Hermansen)

Stormaktene og Syria (foto: Lars Erik Hermansen)

Den kalden krigen i Midtøsten (foto: Lars Erik Hermansen)

Den kalden krigen i Midtøsten (foto: Lars Erik Hermansen)

Bashar Al-Assad overtar makten etter sin far i 2000, 34 år gammel. Vurderte en mer liberal linje enn sin far, men er nå tilbake på sporet av regimets gamle oppskrift.
Avslutningsvis stilte foredragsholderen det retoriske spørsmålet; Har Syria en opposisjon?

Presidenten avsluttet med å lese et dikt av Jacob Sande. Vel Hjem!

Presidenten avslutter møtet med dikt (foto: Lars Erik Hermansen)

Presidenten avslutter møtet med dikt (foto: Lars Erik Hermansen)

RSS Feed

« 19. mai | 2. Juni. – Bygging i massivtre »