november

12

10. nov. – FoU ved Borregaard

Presidenten var blitt syk, så det var derfor vise-presidenten som hadde gleden å ønske over 30 medlemmer og foredragsholder velkomne. Det var ingen bursdager og treminutter var utsatt til fordel for foredraget. En Rotary-sak ble tatt opp; forberedelsene til lutefiskaften er i gang ved Ivar Gjetnes, og han ønsker påmelding (ved påmeldingsliste, epost eller telefon) innen 1. desember. Så tok vise-presidenten et lite historisk tilbakeblikk på den 10. november, bl.a. at Martin Luther (født 1483) hadde fødselsdag og at Dr. Livingstone ble funnet av Stanley ved det kjente sitatet “Dr. Livingstone, I presume?” i 1871.

Deretter var det klart for foredragsholderen Kristin Misund. Hun ble introdusert som forskningssjef ved Borregaard industrier, men det ble også nevnt at hun hadde flere styreverv i Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Regionale forskningsfond. Kristin begynte med å gi en oversikt over tømmerstokken, som er råmaterialet de utvinner produkter og energi fra. Hun fokuserte spesielt på stoffet Lignin og alle produktene som kan dra nytte av dette, bl.a. batterier for å unngå krystalldannelse og som bindemiddel i maling. Borregaard ser også på hvordan de kan hente ut energi fra tømmerstokken, bl.a. bioetanol og å brenne restene av treet etter utvinning. Videre fortalte hun om hvordan Borregaard satser tungt på forskning og utvikling (FoU), som gir høy gevinst men også medfører risiko. Med høyt utdannet personalle (mange med doktorgradsutdanning) og et godt FoU-budsjett ser de hvordan man ytterligere kan utvinne stoffer og energi av tømmerstokken. Avslutningsvis presentere hun to nye store prosjekter de gjennomfører hos Borregaard, før det ble mange spørsmål fra salen og gode svar fra foredragsholderen. Vise-presidenten takket foredragsholderen for et fint foredrag og overrakte en liten oppmerksomhet (en form for bioetanol).

Ett par minutter på overtid kom vise-presidenten med kveldens sitat av Peter Ferdinan Drucker: “Kunnskap må forbedres, utfordres, og økes hele tiden, ellers forsvinner den.” Deretter minte han om at neste møte blir årsmøte og ønsket alle vel hjem.

Foredragsholder Kristin Misund forteller om FoU ved Borregaard

Foredragsholder Kristin Misund forteller om FoU ved Borregaard

Vise-presidenten takker for det gode foredraget

Vise-presidenten takker for det gode foredraget

RSS Feed

« 3. nov. – Kaffemøte/medlemsopptak | 17. nov. – årsmøte »