april

20

Fellesmøte med Strømstad Rotary klubb

Fellesmøte mellom Strømstad Rotary klubb (SRK) og Halden Rotary klubb (HRK) ble et stort og interessant fellesmøte med flere kubber (Engelbrekt Örebro, Tanum og Munkedal) og distriktsguvernør (DG) D2340, samt representant fra Rotary Foundation (RF) Sverige. Bosse Karlsson og president SRK innledet møtet og tok imot gjestene med applaus.

image5

Mingling ved ankomst Laholmen hotell

IMG_0192

Presidenten Strømstad Rotary klubb ønsker alle gjestene velkommen

Leder av den internasjonale komitéen ved SRK innledet møtet med å fortelle om hvordan de hadde fått nyss i prosjektet, og at de ut fra tre aktuelle internasjonale prosjekter valgte og støtte Panzi-prosjektet. En av de tingene som var viktig for dem i utvelgelsesprosessen var at pengene skulle havne på rett sted, og de så at Panzi-prosjektet var godt underbygget. Selv om det var smertefullt å sette seg inn i de lidelsene Panzi-sykehuset behandler, så føltes det desto mer riktig å støtte prosjektet. Det ble nevnt at tidligere internasjonalt prosjekt med vannbrønner i Nigeria har fungert bra. SRKs leder for internasjonale prosjekter konkluderte med at “jo flere som bidrar, desto bedre blir det”.

Tommy Sandén (president) og Bo Westerling fra Engelbrekt Örebro Rotary klubb forteller om Panzi-prosjektet

Tommy Sandén (president) og Bo Westerling fra Engelbrekt Örebro Rotary klubb forteller om Panzi-prosjektet

Så tok de to representantene fra Örebro Engelbrekt Rotary klubb (EÖRK), Tommy Sandén (president) og Bo Westerling, ordet og fortalte først litt om seg selv og så om erfaringer med internasjonale prosjekt, bl.a. å støtte barnehjem i Baltikum. De har erfaringer med slike prosjekter og har alltid lagt vekt
på struktur og god styring fra begynnelsen. Dette har gjort at de har gode erfaringer med internasjonale prosjekter. Panzi-prosjektet har vært et svært aktivt prosjekt på over ett år nå.

Opprinnelsen til Panzi-prosjektet var at Tommy og konen var bedt hjem til et vennepar på middag. Der ble de bedt om å se på TV, noe som først virket merkelig, men ble forståelig da de hadde sett ferdig TV-programmet “60 minutes” med intervju av Dr. Denis Mukwege. Der ble en tanke til en drøm, for så å bli til virkelighet for Tommy. Det begynte med at de ønsket å bidra og samlet litt penger. Det var i første omgang bare 1000 kr, men de så at det virkelig monnet der nede. Som president i EÖRK hadde han lyst å til å engasjere Rotary klubben, og fikk et positivt svar fra styret og de begynte prosjektet.

Men med innsats for Panzi-prosjektet så begynte de også å tenke på om de kunne få Dr. Mukwege til EÖRK. Han sa ja til å være med på distriktskonferansen, men med en så populær person ble det mye mer enn bare distriktskonferansen. De fikk til en kjempekonferanse som gikk over flere dager, med landstinget, universiteter og mye media involvert. Det ble til og med intervju på Skavlan, og mange andre gode intervjuer med kjempegod PR for Rotary! Det ble en stor fredskonferanse med mange artister som stilte opp frivillig.

Etter denne innledningen viste Tommy og Bo en film for rotarianerne i salen, om hvordan det er ved sykehuset og hvor Dr. Mukwege ble intervjuet. En av de tingene han fremhevet var hvordan massevoltekten i Kongo er med på å ødelegge samfunnet, ikke bare enkeltindividet. Dr. Mukwege er den mest engasjerende fredsaktivist der nede, men han ha blitt utsatt for mordforsøk flere ganger. Til tross for faren for eget liv, så fortsetter han arbeidet. En av de tingene som opptar ham mest er at man finner årsakene til massevoltektene.

Tommy og Bo hadde så en presentasjon om landet Kongo. Det er et av de fattigste landene i verden, men har enorme naturressurser i form av diamanter og sjeldne metaller. Det har vært en kontinuerlig strid og krig om naturressursene, hvor det siden slutten av 90-tallet er blitt drept 6 millioner mennesker, med 2 millioner kvinner og barn voldtatt. Det ble videre presentert mange interessante fakta om Panzi-sykehuset og prosjektet. Nå er sykehuset blitt beskyttet av FN, og Dr. Mukwege bor på sykehuset for å øke sikkerhet. Allikevel har det vært mordforsøk på ham ved sykehuset, hvor kollegaer av ham er blitt drept. Arbeidet til Dr. Mukwege fortsetter videre, og en viktig del han gjør er å samle vitneberetninger fra ofrene han behandler. Han gjør dermed også noe for freden i Kongo, ved å samle bevis i håp om å kunne legge dette frem for en fremtidig internasjonal domstol. Rotary har for øvrig gjort Dr. Mukwege til hedersmedlem.

Rotary har fått en liten del av oppgaven om å sikre driften ved sykehuset, men de tenker også på en fortsettelse med å arrangere fredskonferanse igjen. Prosjektet med Panzi-sykehuset har mange gode aspekter ved seg og bidrar til det humanitære, til fred og bedre miljø. Men det er solenergi som står i fokus for Panzi-prosjektet nå. Tidligere har de fått levert diesel- og nød-aggregat, mens nå ønsker de å gjøre sykehuset mer uavhengig ved å installere solcelle-panel. Det er svært energikrevende med driften av sykehuset, og selv om det er et moderne sykehus, så er det nærmest steinalder rett utenfor portene til sykehuset. Et av problemene er den ustabile strømtilførselen, som krever at man kjører gamle dieselaggregat ofte. Dette forurenser og gjør driften av sykehuset svært dyr. Ved å installere solceller kan sykehuset også kunne selge elektrisitet ut på el.nettet, samt at det så og si er vedlikeholdsfritt. Det er allerede kjørt en test med noen få solcellepanel, og det har fungert utmerket. EÖRK har direktekontakt med Panzi-sykehuset og svært god dialog med en lokal Rotary-klubb ved sykehuset.

Innsatsen til Dr. Mukwege kan oppsummeres med Rotarys slagord: “Service above self!”

Dr. Mukwege "Service above self"!

Etter foredraget ble det spørsmålsrunde. DG og RF-representant benyttet sjansen til å spørre litt rundt grunnproblemet med all volden i samfunnet, og man jobber her i to spor for å oppnå flere ting. Presidentene fra Munkedal og Halden Rotary klubber forespurte hvordan man skulle finansiere så store beløp, hvorpå Tommy og Bo forklarte at man må gå flere klubber sammen og samle mange mindre beløp som til sammen kan utgjøre 300.000 kr. Et annet viktig prinsipp for Panzi-prosjektet er å bryte ned prosjektet i mindre oppnåelige deler, og gå frem steg for steg. En viktig del er også å rette seg mot næringslivet for å be om hjelp. Det ble presisert at det legges stor vekt på å gjøre alt riktig, slik at man sikrer at hver krone kommer frem.

Fra Norge er Jon Henrik Leere fra Oslo internasjonale Rotary klubb engasjert, men Tommy og Bo håpte flere klubber på norsk side ville komme med etterhvert. De håper dette kan bli et felles nordisk prosjekt.

Etter foredraget gikk alle gjestene til bords og fikk servert nydelig mat, blant annet villsvin med trøffelsaus og potetpuré. Det ble livlig prat rundt bordene, og de syv deltagerne fra Halden Rotary klubb spredte seg på bordene og fikk snakket mye med sine Rotary-venner fra Sverige. Det ble noen taler og utveksling av vimpler. HRK presidenten overrakte en blomst og takket for et bra fellesmøte, og sa at vi håpte det kunne bli flere fellesmøter mellom klubbene.

Fantastisk mat og god stemning

Fantastisk mat og god stemning

Presidenten HRK takker og overrekker blomst til presidenten SRK

Presidenten HRK takker og overrekker blomst til presidenten SRK

RSS Feed

« 13. april – Kaffemøte | 27. april – Nytt sykehus på Kalnes »