oktober

23

10.10.

Referat fra møtet 10. oktober 2011 (Vicepresidenten)
Presidenten ønsket frammøtte medlemmer og ledsagere vel møtt. Tor Karlsen hadde fødselsdag denne mandagen, ble behørig gratulert.
Atle Valseth fortalte om samarbeidet mellom Halden RK og Fredriksten RK for å få til et opplegg med ungdomsutveksling til USA høsten 2012. Fredriksten RK jobber med å finne vertsfamilier, mens Halden RKs oppgave er å finne god kandidat og stå for selve søknads-prosedyren. I tillegg oppfordret Atle medlemmene i vår klubb til å skaffe en reserve-vertsfamilie. Presidenten ville etter møtet sende ut en e-post med nødvendige opplysninger med håp om respons med tilbakemelding til Atle V. eller Steinar V.
Det ble ikke holdt noen 3.min. denne kvelden.
Kveldens foredragstema var ”UFO i Hessdalen?” Høyskolelektor Erling Strand v/Høgskolen i Østfold overtok på korteste varsel som foredragsholder siden Bjørn Gitle Hauge ble syk. Foredragsholderen som har en sentral plass i forskningen om de merkelige lysfenomenene observert i den lille dalen Hessdalen sør for Trondheim, fortalte på en levende måte om disse. Dette er fenomener som ofte beskrives som lysende, store kuler som beveger seg rundt om i dalen.
Tilhørerne fikk en grundig gjennomgang av hva som ble observert og om forskningen som er gjennomført. Foredraget ble illustrert med flotte bildepresentasjoner av både lysfenomenene og forskningsresultatene.
Strand kunne fortelle at bygdefolket nok hadde observert merkelige lysfenomen i dalen over lange tidsperioder, men de var svært forsiktige med å fortelle om dette til andre for ikke å bli latterliggjort. Dette har endret seg etter at forskere ble interessert i 1980-årene for å finne ut hva slags lysfenomen dette var. Mye arbeid er gjort siden da ved bl.a. installasjoner av målutstyr, samling av data og tolkning av måledata. I dette arbeidet har også ingeniørstudenter ved høyskolen vært engasjert som del av sin utdanning.
Strand og Hauge har også initiert og gjennomført mange ukeslange ”sciensecamp” med deltakelse av ungdomsskoleelever, et viktig initiativ for å motivere Østfoldungdom til å interessere seg for og studere realfag.
Forskningen har etter hvert blitt ”stueren” ved at anerkjente forskningsinstitutt nå tar del i et videreført forskningsarbeid. Lesere av tidsskriftet ”Illustrert vitenskap” kan i nr. 15 fra 2011 finne en spennende artikkel om fenomenene i Hessdalen.
Foredragsholder ble behørig takket på vanlig måte for et interessant og inspirerende foredag, og han rakk også å svare på noen spørsmål fra klubbmedlemmene.
Presidenten minnet om kommende ”kaffemøte” hvor bl.a. representanter fra Halden videregående skole er blitt invitert for å motta en DVD-filmen om Tilda, en film som ble vist oss i et klubbmøte våren 2011 av repr. for Strømstad RK.

RSS Feed

« mandagsmøte i Kluben | Referat fra møtet 17.10.2011 »