juni

15

13./14. juni. – Intercitymøte Fredriksten Festning

Referat: Bjørnar Nyborg. Fotos: Arild Stang.

Et intenst og blodig spill hvor sangerinnen Floria Tosca er fanget i et trekantdrama mellom kunstmaleren Mario Cavaradossi og den hensynsløse politisjefen Scarpia. Handlingen i denne klassiske operaen av Puccini finner sted i Roma på 1800-tallet. Men operaen spilles på Østfolds viktigste kulturarena, Fredriksten festning i Halden. Fredag 12. og lørdag 13. juni var hele 223 rotarianere med venner og familie samlet på festningen i Halden for å oppleve denne kjente og populære historien om kjærlighet, begjær og menneskets mørke sider.

Dette var femte gang Opera Østfold kunne presentere en klassisk opera på Fredriksten. Årets arrangement representerte i så måte et lite jubileum. Jubileum var det også for Halden Rotary klubb som for femte gang arrangerte intercity møte i tilknytning til operaforestillingen. Alle klubber i distrikt 2260 fikk invitasjon og gledelig nok var medlemmer med familie og venner fra hele 8 klubber representert. De fleste hadde takket ja til å innlede kvelden med en middag i restaurant Den Gamle Kommandant på indre festning. På grunn av restaurantkapasiteten måtte arrangementet fordeles over to dager.

Etter å ha blitt ønsket velkommen av President Jon Tore Grimsrud kunne gjestene nyte en 3-retters middag i historiske omgivelser med selskap av gode rotaryvenner. Etter hovedretten kom operasjef og Rotarymedlem Pål Scott Hagen og fortalte om operaen Tosca og arbeidet med årets oppsetting. Ved 2200 tiden kunne forsamlingen begi seg til Place d`Armes hvor operaen framføres. Denne historiske ekserserplassen har blitt en særdeles populær og viktig kulturarena. Her hadde Opera Østfold på nytt skapt en storslagen scene med fantastisk lyd og lyssetting som i høyeste grad bidro til dramatikken. Sceneriet,  den vakre musikken og fantastiske kunstneriske prestasjoner gjorde opplevelsen særdeles minnerik. Forestillingen i tre akter varte i to timer, uten pause og var ikke slutt før en halv time inn i en ny dag.

Tosca ble meget populær også i sin egen samtid fordi den viste scener som folk kjente igjen fra sine egne liv. De mest kjente ariene fra Tosca er «Tårnarien» og «Toscas bønn».

Reaksjonene fra publikum både under og etter operaen tyder på at denne historien fremdeles fenger, trollbinder og begeistrer.IMG_3021 kopiIMG_3023 kopi

Middag i "Gamle Kommandant"

Middag i "Gamle Kommandant"

Operasjef På Scott Hagen forteller om Tosca

Operasjef På Scott Hagen forteller om Tosca

IMG_3049 kopiIMG_3054 kopiIMG_3059 kopi

RSS Feed

« 8. juni – Sparebank1 Østfold Akershus | 15. juni. John Ljøner Andersen om Færøyene »