juni

16

15. juni. John Ljøner Andersen om Færøyene

Presidenten var på reise. Vicepresident Christian Raspotnig ønsket 28 medlemmer og 2 gjester velkommen, spesielt velkommen til vår interne foredragsholder! I morgen har Thore Christian Aalborg fødselsdag; vi gratulerer.  Fung. president gratulerte med vel gjennomført opera-arrangement på Festningen. Applaus til Ivar og Svein Ivar, samt til alle som har gått vakter! Ny hjemmeside er så å si på plass, likeså komitéene for neste Rotary-år. – Dette hendte 15. juni: Folgefonntunnellen mellom Odda og Kvinnherad åpnet i 2001. I 1999 åpnet Kongen fastlandsforbindelsen til Magerøy og Nordkapp. Gamle Svinesundsbro åpnet i 1946. Trond Viggo Torgersen født i 1952. I 1920 fant den første ordentlige kringkasting i Europa sted. Edvard Grieg født i 1843. I 1184 slo Kong Sverre Sigurdsson Magnus Erlingson i slaget ved Fimreite.  - John Ljøner Andersen fortalte om sin tur til Færøyne i juli 2014. Han har skrevet følgende bildebeskrivelser:

Fra Tinganes, den gamle bydelen i Færøyenes hovedstad Tórshavn. Tinganes har sitt navn fra Lagtinget, som ble etablert på denne halvøya i vikingtiden
Nólsoyar Páll, (født 11. oktober 1766 på Nólsoy, savnet på sjøen vinteren 1808/1809), er Færøyenes nasjonalhelt. Han var sjømann, båtbygger, oppfinner, bonde og nasjonalskald Skrev det berømte Fuglakvæði.
Fra fuglefjellene nær Vestmanna – Elefanten. Nordens hus på Færøyene, det viktigste kultur- og møtelokalet på Færøyene. Det ligger i hovedstaden Tórshavn. Huset ble innviet den 8. mai 1983, og har som mål å fremme nordisk og færøysk kultur. (Wikipedia <http://no.wikipedia.org/wiki/Nor%C3%B0urlandah%C3%BAsi%C3%B0> )
Havna på Gjógv, en bygd på Færøyene på nordøstkysten av Eysturoy.
Kirkjubøur, en bygd på vestkysten av Streymoy på Færøyene. Her finnes det gamle bispesetet med bl.a. Magnuskatedralen samt Kirkjubøargarður, hjemmet til kongsbondeslekten Patursson. Kirkjubøur regnes som det viktigste historiske stedet på Færøyene. (Wikipedia <http://no.wikipedia.org/wiki/Kirkjub%C3%B8ur.  Presidenten avsluttet med sitat av Matthias Claudius: “Når man reiser, har man noen å fortelle”. Vel hjem!

Godt besøkt møte i sommervær!  (Foto: Arild Stang)

Godt besøkt møte i sommervær! (Foto: Arild Stang)

President Christian Raspotnig  (Foto: Arild Stang)

President Christian Raspotnig (Foto: Arild Stang)

John Ljøner Andersen: Færøyene  (Foto: Arild Stang)

John Ljøner Andersen: Færøyene (Foto: Arild Stang)

DSC_4835DSC_4900DSC_5169DSC_5780DSC_6175DSC_7019

Takk for interessant foredrag!  (Foto: Arild Stang)

Takk for interessant foredrag! (Foto: Arild Stang)

RSS Feed

« 13./14. juni. – Intercitymøte Fredriksten Festning | 22. juni – Egoforedrag »